Cum să îți faci un CV și ce trebuie să conțină?

image

Cum să îți faci un CV și ce trebuie să conțină?

Ești în căutarea unui internship sau a unui loc de muncă și vrei să știi cum să ai un CV bine organizat și care să iasă în evidență? Acest articol îți va arăta care sunt secțiunile principale care trebuiesc incluse, conținutul lor și cum poți să realizezi un CV folosind diferite resurse.

Un CV trebuie să includă neapărat următoarele secțiuni:

  1. informații de contact
  2. profil personal
  3. educație
  4. experiență
  5. abilități

Acestea sunt cele de bază. Totuși, pentru a ieși în evidență, CV-ul poate include și alte secțiuni relevante precum experiențele de voluntariat, premii și certificări, hobby-uri și interese, iar cea mai importantă, în special pentru persoanele la început de drum într-o carieră de IT, secțiunea de proiecte personale.

Informațiile de contact
Această secțiune este necesară pentru a facilita comunicarea dintre angajator și candidat. Trebuie să conțină numele, prenumele, numărul de telefon și o adresă de email. În trecut, era foarte utilă și menționarea adresei complete, dar acum nevoia a scăzut. Totuși, poate fi menționată localitatea în care locuiești.

Profilul personal
Cu toate că această secțiune este cunoscută sub diferite denumiri în industria de recrutare, ea are un singur scop principal. Profilul tău personal trebuie să ofere angajatorului o mică perspectivă asupra ta, acoperind interesele tale profesionale, prin ce poți aduce valoare în companie și planuri de viitor. Este o secțiune scurtă, în principiu de câteva rânduri și poate fi primită similar cu Elevator Pitch – o descriere scurtă care să ofere cât mai multe detalii despre tine și poate fi spusă într-o plimbare cu liftul.

Educație
Aici pot fi listate pe rând unitățile de învățămând în cadrul cărora ai studiat, perioada, diplomele și certificările obținute. De asemenea, pot fi introduse și cursurile realizate în mod independent. Dacă ești la început de drum privind cariera ta și educația are o pondere mare în CV-ul tău, poți adăuga și detalii despre materiile studiate sau proiectele realizate și relevante pentru locul unde aplici.

Experiență
O altă secțiune cheie in realizarea unui CV este cea în care expui locurile de muncă anterioare și perioada în care s-au desfășurat. Pentru fiecare companie, poți menționa numele, perioada, poziția și o mică descriere a lucrurilor pe care le-ai făcut acolo. Aceste lucruri pot oferi o perspectivă mai bună a abilităților pe care le ai și în teorie, ultimul job avut ar trebui să fie cel mai bine pus în evidență deoarece ar fi vârful carierei tale până în acel moment.

Abilități
Aici pot fi menționate abilitățile și calificările care te fac o persoană potrivită pentru compania unde vrei să aplici. Ele pot fi enumerate și însoțite de o mică descriere care să exprime nivelul tău și diversele situații în care le-ai folosit. Abilitățile pot fi atât de tip hard skills (abilități tehnice) sau soft skills (abilități de comunicare, de lucru în echipă ș.a.m.d) și le poți expune astfel încât angajatorul să te vadă ca pe un candidat ideal.

Proiectele personale
Dacă ești student sau la începutul carierei și, înafară de educație, nu ai lucruri concrete pe care să le expui în CV deoarece nu ai mai lucrat în cadrul unei companii, secțiunea de proiecte personale este ideală pentru a fi expusă și te poate scoate în fața  celorlalți candidați. Proiectele personale reprezintă un mod foarte bun prin care poți dovedi experiența și abilitățile pe care le ai. Dacă simți că ai și mai multe de oferit, poți să mai adaugi secțiuni pe care le consideri relevante în legătură cu locul de muncă dorit. Poți povesti experiențele de voluntariat, poți descrie premiile, certificările sau olimpiadele la care ai participat. Un alt capitol poate fi reprezentat de hobby-uri și interse, insă este recomandat să fie expuse mai ales dacă sunt în concordanță cu jobul pentru care aplici.

Realizarea unui CV
Există mai multe metode prin care poți realiza un CV respectând cerințele specifice, unele metode fiind mai ușoare decât altele. Cum poți face asta?

  • Realizarea de la zero: constă în a îți realiza in mod independent CV-ul prin diverse aplicații, precum Microsoft Office Word sau dacă te pricepi și vrei ceva mai artistic, chiar în Photoshop.
  • Utilizarea diverselor platforme plătite: Poți căuta pe Google platforme unde trebuie doar să introduce datele, iar ele, contra unui cost micuț, îți vor genera un CV într-un format modern pe baza unui template ales.
  • Modificarea unui template: Puteți găsi diferite șabloane în format text sau graphic și pe care le puteți modifica după nevoile voastre
  • Utilizarea Europass: Această platformă vă ajută să realizați ușor și în mod gratuit un CV cu unul dintre cele mai bine cunoscute formate la nivel European, popular printer angajatori și instuțiile de învățământ. Poate fi făcut aici: creare CV Europass

Sperăm că ți-au fost utile aceste informații și dacă dorești să aflii oportunitățile din compania noastră, te invităm să vizitezi pagina de cariere: aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.